-
Categories
Alles, Taart & Koek, Tussendoortje
-
Comments
1 comments
Zoete Pompoentaart
Tijdens een basis Pure Food Workshop wordt er altijd een puree gemaakt. Eigenlijk altijd van een andere groente. Pastinaak, zoete aardappel, knolselderij en pompoen lenen zich er goed voor. Maar nu bleef er een grote bak pompoenpuree over en dat vroeg om een lekker taartje.
Op het internet heb ik diverse traditionele Amerikaanse Pumkin Pie’s gevonden, deze worden voornamelijk gegeten met “thanksgiving” maar ook super lekker om het hele pompoenseizoen door te eten. Uiteindelijk heb ik deze gluten-, zuivel- en geraffineerde suikervrije variant erop gemaakt.
Ingrediënten:
Voor de bodem…
- 150 gram glutenvrije havervlokken
- 60 gram amandelmeel
- 2 eetlepels arrow root
- 1 ei
- 4 volle eetlepels kokosvet
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 1 desertlepel vanillepoeder
- snuf zeezout
Voor de vulling…
- 400 gram pompoenpurree
- 4 eieren
- 100 ml amandelmelk
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 1,5 eetlepel speculaaskruiden
- sest van een halve sinaasappel (schil)
- 1 desertlepel vanille poeder
- snuf zeezout
- handje pecannoten of walnoten voor de topping
Bereiding Bodem en Vulling door elkaar:
* Voorbereidend werk:
Kook een kleine pompoen in stukjes met schil en maak er een puree van met de staafmixer. Hou daar ongeveer 400 gram van over en laat het afkoelen.
Maal de havervlokken in een keukenmachine tot meel
Smelt het kokosvet op een zacht vuurtje
Voor de bodem meng je alle ingrediënten door elkaar in een mengkom en maak er een mooie deegbal van met je handen. Laat deze deegbal een half uur in de koelkast of 10 minuten in de vriezer opstijven.
* Verwarm de oven op 180 graden
Bedek een bakblik van 20 cm met bakpapier of vet het in met kokosvet. wil je bakpapier op de zijkant laten plakken dan kun je ook een beetje gesmolten kokosvet als plakmiddel gebruiken.
Als het deeg van de bodem stevig aanvoelt kun je er een bodem van maken in het bakblik. Druk het zachtjes aan en zorg dat het ook aan de randen van het blik goed omhoog komt. Prik met een vork of een tandenstoker gaatjes in de bodem en zet de bodem 15 minuten in de oven.
Voor de vulling voeg je alle ingrediënten in een grote mengkom. Rasp met een sesteur of rasp de schil van een goed gewassen sinaasappel (biologisch). Meng alles met een houten lepel tot een vloeibare pompoensaus.
Haal de bodem uit de oven en laat het een beetje afkoelen.
Giet de pompoenvulling in de bodem, zorg wel dat de bodem een stukje uitsteekt.
Zet de taart in de oven voor 35 minuten, haal hem er dan uit en leg de pecannoten zachtjes op de vulling.
Zet de taart dan nog 15 minuten in de oven
.
Afgekoeld is deze taart het lekkerst.
Enjoy!
1 Comments
Jum! Die wil ik wel gaan maken! Ik heb alles in huis behalve arrowroot. Zou ik iets ter vervanging kunnen gebruiken?
Leave a Comment