• Categories

    Alles, Taart & Koek, Tussendoortje

  • Comments

    5 comments



Zachte pompoenkoekjes met pecan en rozijnen

pompoen koek pecan rozijn

Het afgelopen jaar geef ik regelmatig basisworkshops over Puur en Eerlijk eten. Voeding zonder kunstmatige toevoegingen, met groente in de hoofdrol. Naast de basis workshops kwam er steeds meer vraag naar vervolg workshops en dat is de bakworkshop geworden. Afgelopen zondag gaf ik voor de tweede keer een bakworkshop met “gezonde” baksels en chocola. Een grote enthousiaste groep die met veel plezier hebben gekookt, gekletst en genoten van al het lekkers wat we samen als “grand dessert” hebben gegeten.

Het leukste van workshops geven is dat je mensen bewust maakt van wat je allemaal met groente kan doen. Sommige groenten lenen zich uitermate goed voor zoete gerechten, zoals zoete aardappel en pompoen voor truffels en koekjes, courgette voor cake en brood, wortels voor muffins…allemaal traditionele baksels die nu opeens een meerwaarde hebben omdat ze uit gezonde bestanddelen bestaan.

 Natuurlijk is het niet de bedoeling om hiervan enorme hoeveelheden te eten, maar als ik dan toch af en toe behoefte hebt aan iets zoets, dan liever op basis van pure ingrediënten.

Groot succes tijdens de proeverij van afgelopen zondag waren de pompoenkoekjes, een cake-achtig koekje dat heerlijk smaakt bij de thee, als tussendoortje of als verrassing mee in de broodtrommel naar school.

Ingrediënten:

    • 1/2 pompoen ongev. 400 gr schoon gemaakt
    • 100 gr amandelmeel
    • 50 gr kastanjemeel
    • citroenrasp van halve citroen
    • 1 dessertlepel vanille
    • 1 theelepel nabicarbonaat
    • snuf zeezout
    • 2 eieren
    • 2 eetlepels kokosolie van Amanprana
    • 2 handjes rozijnen
    • 2 handjes walnoten of pecannoten
    • 1 eetlepel speculaaskruiden (optioneel)
    • 2 dessertlepels palmbloesemsuiker van Amanprana
    • staafmixer
    • katoenen spuitzak
    • bakpapier

Bereiding:

  • Kook de in stukken gesneden pompoen gaar met een snuf zeezout en laat afkoelen. Met staafmixer pureren.

  • Meng de het ei, citroenrasp, vanille, koekkruiden, zoetmaker, rozijnen en nabicarbonaat in een kom en voeg daarna aan het meel en gekookte pompoen toe.

  • Laat het kokosvet op een zacht vuurtje smelten en voeg het toe aan het deeg.

  • Als je noten wil toevoegen aan het deeg, zorg dan dat ze heel klein zijn gebroken of gehakt, anders kunnen ze niet door de spuitmond van de spuitzak.

  • Vul de spuitzak met het deeg en maak mooie lage rozetjes op de met bakpapier bedekte bakplaat.

  • Als je geen spuitzak voor handen hebt, probeer dan met een lepel gelijkmatige plukjes deeg op de bakplaat te leggen en daarna met een pecannootje wat aandrukken zodat ze niet te hoog zijn.

  • 20 minuten in de oven, 180 graden

 

5 Comments

  • Cynthia 3 januari 2014 at 11:38 - Beantwoorden

    Kun je kastanjemeel ook vervangen door boekweitmeel? Of evt alleen amandelmeel gebruiken?

  • Alessandra Cantiniere 22 februari 2014 at 21:41 - Beantwoorden

    Hi Cynthia, boekweitmeel heeft een specifieke smaak en past naar mijn idee niet echt in koekjes, eerder in wraps en hartige deegvarianten. Ik zou dan liever alleen amandelmeel gebruiken.

  • Anneke Crezee 5 april 2014 at 17:43 - Beantwoorden

    Beste Alessandra, in de bereiding mis ik wat er met de rozijnen gedaan moet worden? Met vriendelijke groet, Anneke

  • Jose 18 oktober 2014 at 06:29 - Beantwoorden

    De koekkruiden en de kokosolie worden ook niet genoemd?

  • Alessandra Cantiniere 18 oktober 2014 at 07:56 - Beantwoorden

    Het is aangepast! bedankt voor het meelezen 🙂 Fijn weekend!

Leave a Comment