• Categories

    Alles, Lunch, Ontbijt, Taart & Koek, Tussendoortje

  • Comments

    9 comments



Rode biet met peer muffin

rode biet muffin

Geïnspireerd op de Red Velvet Cake, die in Amsterdam en omgeving je gruwelijk verleidelijk lonken in restaurants en cafe’s, had ik bedacht om ook een rode muffin variant te maken. En wat maakt mooier rood dan rode biet. Het lijkt natuurlijk bij lange na niet op de Red Velvet, maar is wel erg lekker en fris. Als tussendoortje of voor mee naar school, en kinderen die niet van bietjes houden trappen er weer met open ogen in. Maak er lekker veel, want ze zijn ideaal voor in de vriezer.

 

rode biet muffin2

 

Ingredienten voor 24 muffins:

    • 300 gr amandelmeel
    • 150 ml kokosmelk
    • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
    • 1 peer
    • 3 kleine gekookte rode bieten
    • 1 dessertlepel vanille poeder
    • 1 dessertlepel nabicarbonaat (baking soda)
    • snufje zeezout
    • 2 handjes walnoten
    • 3 eetlepels kokosvet
    • 3 eieren
    • extra nodig: muffinblik met vormpjes en staafmixer

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden

snij of rasp de bieten heel klein

Snij de peer in blokjes en brokkel de walnoten in stukjes (hou nog wat walnoten over voor op de muffin)

Voeg eieren, meel, vanille, nabicarbonaat en kokosroom in een kom en roer het tot een glad mengsel. Voeg de rode biet toe en maak het mengsel met de staafmixer tot een beslag/deeg.

Verwarm het kokosvet en voeg het toe aan het deegmengsel.

Als er echt een beslag ontstaat, kun je de klein gebrokkelde walnoten en peer eraan toevoegen en vermengen.

Vul de muffinvormpjes en zet de muffins ongeveer 25 minuten in de oven.

Geniet ervan!

 

 

Als je geen muffinvormpjes hebt kun je ook de brownie variant ervan maken, met bakpapier in een ovenschaal en daarna in blokjes snijden, net zo lekker!

rode biet koek

En dit is het resultaat met een 100 gr cacao toegevoegd aan het recept.

bieten brownie klein

 

9 Comments

  • Reny 13 februari 2014 at 14:06 - Beantwoorden

    Ooooh, lekker zeg! En ik vind dit wel Valentijn-waardig hoor 😉

  • Bertie 21 februari 2014 at 13:31 - Beantwoorden

    Ik heb alleen amandelmeel. Ik vind kokosmeel erg duur! Kan het met een goedkopere meel? Kun je voor kokosbloesemsuiker iets anders gebruiken, bijv vanillesuiker?

    1. Alessandra Cantiniere 10 maart 2014 at 16:34 - Beantwoorden

      Er was een foutje gemaakt in de lijst van ingrediënten…het is geen kokosmeel, maar kokosmelk….vandaag de ml ipv gr. Excuus!

  • Sacha 10 maart 2014 at 15:07 - Beantwoorden

    Hoe krijg je 150 ml kokosmeel? Is 150 g niet handiger? Maar het staat op mijn to do lijstje, klinkt lekker.

  • Jannette 19 maart 2014 at 06:35 - Beantwoorden

    Afgelopen week gemaakt en meteen toegevoegd aan mijn favorietenlijstje. Heerlijk. Gemaakt in een lage ovenschaal en als brownies gesneden. Ik snap alleen niet waar de cocosolie blijft die wel bij de ingrediënten vermeld staat maar in het recept niet terugkomt…

  • Eef 10 april 2014 at 12:22 - Beantwoorden

    Volgens mij staat er een foutje bij de ingrediënten. En moet 150 ml kokosmelk 150 gr kokosmeel zijn.
    Ik heb ze namelijk met de kokosmelk gemaakt en daardoor bleef de structuur van de muffin erg vochtig. Leek wel of het niet gaar was. Klopt dit?
    Wel een mooie site dit met een heleboel recepten die ik nog wil gaan uitproberen.

  • […] van Detox Coach Quinoa met Bietjes, Zoete Aardappel en Geitenkaas van Personal FoodCoaching Rode Biet met Peer Muffin van Pure Food Coaching Geen Tomatensaus van Oerspronkelijk Red Powersapje van Dayenne Foodblog […]

  • Merel 5 juli 2014 at 17:14 - Beantwoorden

    Hoewel ik minder kokosmelk heb gebruikt, zijn de muffins toch te vochtig gebleven. Ze smaken gelukkig evengoed lekker!

  • Ingrid 15 september 2016 at 07:09 - Beantwoorden

    Ik heb dit recept eens uitgeprobeerd, erg lekker. Ik heb het deeg in een quichevorm gedaan en als taart geserveerd. Belangrijk is dat de gekookte bieten heel goed uitlekken en dat je ze met keukenpapier droogdept. Ik klopte de eieren apart met de mixer. De droge ingrediënten mengde ik ook apart. Suiker verving ik door groene stevia en ik maakte de taart wat minder zoet. 150 ml kokosmelk is echt veel te veel! Als je de eieren met de mixer klopt, kun je daarna de stukjes biet met de staafmixer erdoor mengen, samen met het vloeibare kokosvet. Een deel van de bietjes zullen helemaal verkleind worden, maar er blijven ook wat kleine stukjes over. Pas als je de droge ingrediënten en de peer erdoor hebt gemengd (let op, ook een rijpe peer geeft veel vocht af aan het deeg), plus de noten -pecannoten in mijn geval, kun je eetlepelgewijs wat kokosmelk toevoegen. Ik bakte wat langer op een lagere temperatuur, dan krijgt het vocht ook wat meer de kans om te verdampen. Dit idee gaat een blijvertje worden!

Leave a Comment