-
Categories
Alles, Bijgerechten
-
Comments
1 comments
Hartige pompoenmuffin
En daar lagen ze weer bij mijn favoriete biologische marktkraam, mijn oranje vrienden, waar ik toch zo oneindig veel plezier aan heb beleefd de afgelopen winter. De oranje pompoen is back!Het waren wel de eerste dus de prijs is nog aan de dure kant, maar dat maakt mij niet uit. Ik heb er gelijk twee gekocht. Voor mij is de pompoen onmisbaar in de gezonde keuken, ik sta er dan ook versteld van hoeveel mensen de pompoen links laten liggen.
Tijdens het geven van mijn workshop Puur en Eerlijk koken laat ik altijd de deelnemers zelf de groenten snijden. Elke workshop zitten er wel een of twee personen bij die nog nooit een pompoen hebben gesneden, omdat ze dat zo lastig vinden. Juist deze deelnemers krijgen een pompoen en een mes in handen, ga er maar aan staan, vaak valt het reuze mee.
Het is niet alleen een lekkere aardappelvervanger, het is ook nog eens heel gezond. Naast de vezels, die een goede werking hebben op je darmen, het zit het vol met goed opneembare ijzer, foliumzuur, vitamine B2 en B9 en betacaroteen. Daardoor erg geschikt voor het aanvullen van een goed gebalanceerde maaltijd voor veganisten en vegetariërs (zeker als ze ook nog zwanger zijn)
Inmiddels heb ik me de afgelopen week al flink uitgeleefd met de pompoen, ik ben begonnen met de pompoenpuree, daarna volgde al snel de pompoensoep, pompoenkoekjes, pompoenbrood, geroosterde pompoen salade, pompoen/mangotaart en na wat geëxperimenteer lukte ook de hartige pompoen muffin.
Hartige pompoenmuffin met knoflookchipies:
Ingrediënten voor 12 kleine of 9 grote muffins:
- halve pompoen, ongev 250 gr
- 2 eieren
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr kastanjemeel
- mespuntje nabicarbonaat of wijnsteenbakpoeder
- mespuntje zeezout
- 2 knoflookteentjes
- 3 takken verse rozemarijn
- 2 eetlepels olijfolie
- kokosvet
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden
Maak de pompoen schoon en snijdt de pompoen met schil in blokjes
Stoom of kook de pompoen in een laagje water met een beetje zout
Als de pompoen klaar is afgieten en beetje laten afkoelen
Voeg de eieren, olijfolie, rozemarijn (fijn gehakt) en zeezout toe aan de pompoen en maak er een gladde puree van met de staafmixer
Voeg hier het meel en nabicarbonaat toe en meng het goed.
Vul een muffin-bakblik met papieren kuipjes of vet ze in met kokosvet en vul ze met het pompoendeeg
Zet ze in de oven voor 20-25 minuten (voel even of ze een beetje stevig zijn voordat je ze eruit haalt)
Inmiddels kun je de knoflook heel fijn snijden in plakjes met een schaaf of mandoline
Bak ze lichtjes bruin in het kokosvet. Schep ze uit het vet en leg ze op keukenpapier. Als ze nog warm zijn kun je er ook nog wat zeezout over strooien.
Als de muffins klaar zijn garneren met de knoflookchipies en wat extra rozemarijn, heerlijk als bijgerecht bij groene groenten en stukje vis.
1 Comments
oke, ik ben er ook één die de pompoen nog niet in de keuken heeft gehad.. stoom of kook de pompoen tot hij klaar is… hoe lang duurt dat ongeveer en hoe weet je of hij gaar is? er in prikken net als in aardappelen?
Leave a Comment