-
Categories
Alles, Taart & Koek, Tussendoortje
-
Comments
3 comments
Traditionele Appeltaart Glutenvrij
Bij ons mag een appeltaart niet ontbreken bij verjaardagen. Het liefst zo traditioneel mogelijk met een dikke korst en veel appel. Toch is het moeilijk om die smaak te evenaren met glutenvrij meel. Ik heb daarom besloten om het los te laten en me er niet zo druk om te maken en de nadruk op de appeltjes te leggen. Net nu ik het los heb gelaten heb ik eindelijk een mix gevonden die door familie en vrienden heel goed wordt ontvangen. Haver- en hazelnootmeel geeft een goede knapperige korst en is ook nog enorm voedzaam…en natuurlijk maken de lauwwarme appeltjes het ook wel heel erg lekker.
Ingrediënten voor 10 personen:
Voor de korst:
- 350 gram glutenvrije havervlokken of havermout
- 150 gram hazelnoten (of amandelen)
- 200 gram roomboter
- 2 eieren
- snuf zout
- 150gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel nabicarbonaat (baking soda)
- scheutje appelazijn
Voor de vulling:
- 1 kilo friszure appels
- handje rozijnen
- handje gebroken walnoten
- desertlepel vanille poeder-essence
- eetlepel kaneel
- sest (rasp) van een halve sinaasappelschil
- twee eetlepels kokosbloesemsuiker
- optioneel: een centimeter fijngesneden gember
extra: keukenmachine en bakblik doorsnee 25 cm
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen
Smeer het bakblik in met wat roomboter (de bodem kan evt met bakpapier)
Schil en snij de appels in kleine blokjes en doe ze in een grote mengbak
Voeg bij de appels de vanille, kaneel, rozijnen, walnoten, sinaasappelsest en kokosbloesemsuiker en laat het intrekken.
Voor de korst doe je eerst de hazelnoten in de keukenmachine en laat het heel fijn hakken, dit bewaar je even in een bakje
Daarna doe je de havervlokken in de keukenmachine en laat je fijnmalen tot het echt meel is. Als het helemaal fijn is voeg je de hazelnootmeel toe.
Vervang de snijmessen van de keukenmachine voor deeghaken (indien aanwezig, anders doe je het meel in een mengbak)
Voeg het zout, nabicarbonaat, azijn, kokosbloesemsuiker, boter en eieren toe aan de meel en kneed het langzaam door elkaar tot een grote bal deeg.
Haal een kwart van het deeg af en bewaar dat voor de kruimels bovenop. Van de rest maak je een bodem in een ingesmeerd bakblik. Maak de bodem zo dun mogelijk, want het is behoorlijk machtig.
Doe de appeltaart 30-45 minuten in de oven….en eten als het nog een beetje warm is natuurlijk 🙂
Enjoy!
3 Comments
Ziet er lekker uit. Wel belangrijk om te vermelden dat de taart pas glutenvrij is als je gecertificeerde glutenvrije haver gebruikt. Havermout uit de supermarkt is niet glutenvrij en als je die gebruikt in je taart is die dus ook niet glutenvrij.
Daar heb je helemaal gelijk in Annemiek. Ik heb er gelijk een link aan toegevoegd met de havermout die ik vaak gebruik. Dank je wel voor je reactie!
Ook in de supermarkt is glutenvrije haver aanwezig, van bijvoorbeeld het merk Semper.
Leave a Comment