-
By
-
Categories
-
Comments
Verwarmende voeding….het bestaat echt!
Dat voeding zo bepalend kan zijn voor je wel en wee, dat heb ik de laatste jaren meerdere malen ondervonden. Er is voeding dat energie geeft of energie slurpt…bij iedereen is dat anders, maar door goed naar mijn lichaam te luisteren ben ik er wel achtergekomen welke voeding mij een positief gevoel geeft (en dat is niet alleen chocola :-))
Naast mijn energie op peil te houden ben ik ook iemand die het snel koud heeft en dan bedoel ik echt KOUD! Mijn vingers trokken vroeger wit/blauw weg zodra het kwik rond de tien graden was. Door mijn voeding aan te passen heb ik daar nauwelijks last meer van. En dat aanpassen bestaat niet uit hete pepers eten zodat de stoom uit mijn oren blaast, maar heerlijke winterse groenten en kruiden die mij verwarmen van binnenuit.
Wintergroenten zijn per definitie al meer verwarmend dan zomergroente. Wintergroenten bevatten over het algemeen minder water dan zomergroenten, waardoor de verkoelende werking achterwegen blijft. Dat is al reden genoeg om je te houden aan seizoensgebonden producten. Vaak hebben verwarmende groenten warme kleuren zoals rood/oranje/bruin/beige. Dit ten opzichte van de koude groentinten in de zomer.
Hoe ik mij verder warm hou met voeding? Door warm te eten! Ontbijt, lunch en avondeten bestaan uit warme gerechten. De smoothies, chiapudding en salades worden verwisseld voor warme havermout, groentesoep en kruidenthee 🙂
Wat zijn de belangrijkste verwarmende producten?
Verwarmende groenten zijn bijvoorbeeld: Pompoen, zoete aardappel en venkel
Verwarmend fruit: Dadels, pruimen, druiven en vijgen
Verwarmende kruiden: Knoflook, peterselie, oregano, bieslook en dille
Verwarmende specerijen: Zwarte peper, cayennepeper, nootmuskaat, vanille, kaneel, gember, kruidnagel, steranijs en chili
Verwarmende granen, noten en zaden: haver, boekweit, pistache, pijnboompitten en walnoten
Welke producten kun je het beste laten staan in de winter:
Naast verwarmende producten zijn er natuurlijk ook voedingsmiddelen die heerlijke verkoeling geven. Ben je een echte koukleum dan kun je het beste de volgende levensmiddelen in de winter vermijden:
verkoelende groente: tomaat, komkommer, sla en kiemen (allen koud gegeten)
Verkoelend fruit: alle citrusfruit, banaan, mango, ananas en meloen
Op het moment dat je verkoelende producten verwarmd, worden de producten vanzelf verwarmend. Als je tomaten bijvoorbeeld verwarmd, in een tomatensaus, dan heeft het wel een verwarmende werking, terwijl het in een salade verkwikkend werkt.
Recept verwarmende pompoensoep vind je hier.
Kijk voor meer inspiratie met pompoen hier en recepten met bataat zie je hier
Wil je meer weten over verwarmende voeding? Kijk dan eens naar het boekje “Koud, eet je warm!” van Irene Lelieveld
Laat de winterkou maar komen, met deze voeding heb je geen last van de kou!
Fijne winter alvast!