-
By
-
Categories
-
Comments
No Egg pannenkoeken
Het leuke en interessante van dit werk is dat in mijn praktijk elke voedingsconsult weer volledig anders is. Aan de hand van de voedingswensen van de client zal zeker het praktijk gedeelte, het samen koken in de Pure Food Kitchen, altijd anders zijn. De een wil graag ontbijt inspiratie opdoen, de ander wil juist ideeën opdoen voor de meeneem-lunch of een ander wil juist gezinsvriendelijke recepten doornemen.
Tijdens een van mijn laatste consulten had ik een client met een eiwit-intolerantie, dat had ze te horen gekregen van een orthomoleculair therapeut. Samen zijn we op zoek gegaan naar de beste ei vervanger voor de pannenkoek. Van te voren had ik drie verschillende vervangers uitgezocht:
- 1 ei = 1 eetlepel lijnzaad en drie eeetlepels water
- 1 ei = 1 eetlepel chiazaad en drie eetlepels water
- 1 ei = 1 eetlepel suikervrije appelmoes en een theelepel nabicarbonaat/baking soda
Voor de pannenkoeken had ik de volgende ingrediënten:
- 200 gr kikkererwtenmeel
- 300 gr boekweitmeel
- 1 liter rijstmelk
- grote snuf zout
- 3 eieren (normaal gesproken)
Optie 1 met lijnzaad was bewerkelijk. Eerst het lijnzaad knevelen zodat de lijnzaadjes breken en het slijmerige binnenste kan vermengen met het water…was gedoe, maar de pannenkoek was heerlijk dun en knapperig.
Optie 2 met chiazaad. De chia even laten weken in het water tot een dikke substantie is geen moeilijke klus en het resultaat was een prima knapperige pannenkoek. Met Chia zaad vervang je gelijk de dierlijke eiwitten met plantaardige eiwitten.
Optie 3 was de pannenkoek met appelmoes. In de pan werd het een wat dikkere hele luchtige pannenkoek, maar wel knapperig. Als je er dan ook nog kaneel aan toevoegt is het een overheerlijke verwennerij. De appelmoes met nabicarbonaat is ook heel erg geschikt voor Muffins en Cakes. Absoluut de winnaar!
Conclusie: Als je een keer zonder ei komt te zitten hoef je niet gelijk naar de buren te rennen om een ei te lenen, deze opties alledrie prima!