-
By
-
Categories
-
Comments
Gezonde vetten!
Mooie gezonde vetten zijn nodig voor zowel de buitenkant als de binnenkant van je lichaam. Inname van gezonde vetten heeft effect op je huid en je haren. Maar ook inwendig zijn vetten nodig, als smeerolie voor je organen. Het houdt de organen soepel en optimaliseert opnames van mineralen en vitaminen. Vetten zijn essentieel voor de structuur en functie van de celmembranen en zorgt voor de energieoverdracht naar de cellen. Ook voor het optimaal functioneren van het brein heb je vetten nodig en ook noodzakelijk voor het reguleren van je hormoonhuishouding. Kortom een vetvrij dieet is onwenselijk, laat dat duidelijk zijn.
Wat zijn gezonde vetten?
Gezonde vetten zijn zowel onverzadigde als verzadigde vetten die niet geraffineerd zijn of ontgeurd. Puur gebruikt worden zonder toevoegingen. Transvetten (bijvoorbeeld harde frituurvetten) zijn sowieso de verzadigde vetten die je zoveel mogelijk dient te vermijden. Natuurlijke transvetten uit vet vlees en roomboter is minder schadelijk, maar moet je ook niet in grote mate eten. Wat versta ik onder gezonde vetten? Onder meer olijfolie, kokosolie, palmolie, avocado-olie, amandelolie, walnootolie en hennepolie. De eerste drie vetten wil ik graag bespreken, want deze zijn onmisbaar in mijn keuken.
Extra Vergine Olijfolie
Voor mij de belangrijkste olie sinds mijn geboorte. Als je wordt geboren in het mediterrane deel van Europa wordt je van kleins af aan gevoerd met olijfolie. En is olijfolie het wondermiddel voor alles, bij huidproblemen, verstopping, oorpijn, bij elke kwaal past wel olijfolie.
Het werd bij ons thuis voornamelijk gebruikt door de pastasauzen, om in te bakken/frituren of gewoon op een stukje brood met zeezout. Allemaal heerlijk, maar op die manier past het niet meer in mijn huidige eetpatroon. Olijfolie blijft heerlijk en voedzaam dus ik blijf het zeker eten. Extra Vergine (de eerste koude persing) bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren en bevat veel vitamine E. Daarbij kies ik het liefst voor biologisch en fairtrade olijfolie, bijvoorbeeld van Amanprana.
Wat ik inmiddels wel geleerd heb is dat olijfolie helemaal niet geschikt is om in te bakken, bij verhitting bij hoge temperaturen gaat de olijfolie oxideren en komen er gifstoffen vrij.
Ik gebruik olijfolie alleen nog maar ter verrijking van een gerecht. Als dressing voor de salade, voor koude sauzen of dips of dat kleine scheutje over de soep, groente of saus.
Extra Vergine Kokosolie
Zodra je de overstap maakt naar de puur en gezonde levensstijl word je als eerste aangeraden om kokosvet in huis te halen. Waarom? Omdat het de ideale vetsoort is om in te bakken/frituren, toe te voegen aan smoothies, in gebak te gebruiken en voor toetjes. De vervanging van de margarine en bak&braad varianten. En de smaak van de extra vergine kokosolie (koude persing) is heel puur en zuiver. Aan de kokossmaak moet je even wennen, maar het is niet al te overheersend. Wil je dat echt niet dan kun je ook ontgeurde kokosvet kopen, maar ja, dan zijn ook alle gezonde eigenschappen er gelijk uit gefilterd.
Kokosvet is een verzadigde vetsoort, het soort vet wat we juist de laatste jaren hebben willen vermijden, waarom mag kokosvet dan wel? De verzadigde vetzuren in kokosvet zijn voornamelijk middellange vetzuren die heel makkelijk door de darmen worden absorbeerd, het levert veel energie op en wordt niet snel als vet in je lichaam opgeslagen. De middellange vetzuren hoeven niet door de lever te worden verwerkt en heeft dus geen gal nodig. Heel geschikt voor mensen met een spijsverteringsprobleem of leverproblemen. In gebruik kies ik daarom voor heel veel gerechten kokosvet, ik zou niet meer zonder kunnen.
Extra Vergine Red Palm Olie
Red Palm olie komt van palmbomen (niet van kokospalmbomen) en is in zijn pure variant een koningin onder de vetten nog veel hoger in voedingswaarde dan de olijfolie en de kokosolie. De rode kleur heeft het van de caroteen en zit net als de andere twee vetten vol vitamine E. Deze olie wordt al meer dan 5000 jaren gebruikt in Afrikaanse landen en is nu een mooie aanvulling op de westerse keuken.
Ook deze extra vergine olie is ongeraffineerd en niet ontgeurd, het heeft dus ook een specifieke geur waar je even aan moet wennen. Heel goed geschikt om te verhitten op hoge temperaturen. Daarbij is het een verrijking van vele gerechten, het verhoogd de opname van voedingsstoffen zoals vitamine A en E.
Weggeefactie in samenwerking met Amanprana (al verlopen).
Wat geweldig, ik mag iemand blij maken met dit geweldige pakket. Het prachtige merk Amanprana heeft drie mooie vetten ter beschikking gesteld om weg te geven. Een mooie fles olijf olie, een pot red palm olie en de heerlijk kokosolie. Alledrie Extra Virgine, dus de eerste persing. Heerlijk!
liefs, Alessandra
Aardewerk is beschikbaar gesteld door “Anders nog iets” uit Haarlem